Kávéinkat világosra pörköljük.

A világos pörkölés segít abban, hogy a kávéban mint gyümölcsben rejlő eredeti ízjegyeket jobban előtérbe hozzuk, másképp fogalmazva, kevésbe fedjük el a túl sötét pörköléssel.

Az „olasz” pörkölésű kávéknál, ahol a túlzott pörkölés miatt az olaj már kiválik a kávé felületén, egy olyan pörkölési szintet ér el a kávé, ahol már általában az égett, füstös íz dominál, és az nyomja el a többi ízjegyet.

A világos pörkölésnél éppem csak „first crack”, azaz első reccsenés utánig megyünk el a kávé pörkölés folyamán, és nem érjük el a „second crack”, azaz második reccsenés fázisát, amikor az olaj kiválás megtörténik és a kávé fala már el kezd szenesedni.

Tehát a világos pörkölésnél kíméletesebbek vagyunk a kávéval.

Fontos azt is megjegyezni, hogy világos pörköléshez, alapjában véve csak minőségi zöld kávét szoktak használni, mert a gyengébb alapanyag esetleges kellemetlen ízeit a világos pörkölés kiemelné.