Kávéinkat egy német Probat kávépörkölőn pörköljük.
A specialty kávé az elmúlt évtizedben egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Nem véletlenül, hiszen egy teljesen máshogy közelíti meg a kávé készítést és kávé termesztést, mint a hagyományos kávéipar.
A specialty kávénál a minőségen van a hangsúly, amely végig kell kisérje a kávé teljes útját, a kávé farmtól a baristáig. Lényeges szerepet kap a folyamatban a kávé pörkölés is.
Az újhullámos kávépörkölés egyik jellemzője, hogy kissebb adagokban, hosszabb ideig 10-12 perc pörköljük a kávét. Komputerrel és szenzorokkal monitorozva a pörkölőgépben zajló hőmérséklet változásokat, amelyek görbéje nagyon nagy kihatással van a pörkölt kávé ízére.
Természetesen nagyon fontos a zöld kávé mint alapanyag is, ami a kávé farmon és a feldolgozáson múlik. Az elmúlt tíz évben egyre több kávéfarm kezdett hangsúlyt fektetni a minőségi kávé termesztésére és a feldolgozására. Egyre magasabb minőségű zöld kávék érkeznek a feldolgozó állomásokról és aztán a pörkölés után kerülnek a cupping asztalokra, akár barista versenyekre. A pörkölőknek tehát egyre magasabbra került a léc, hogy a minőségi alapanyagot megfelelően pörköljék le, és kihozzák a specialty kávéban rejlő ízjegyeket.
Egyre jobb és izgalmasabb tételek érkeznek Etiópiából, Costa Ricából, de a picit „klasszikusabb” dél-amerikai farmokról, akár Braziliából is, ahol az utóbbi években a nagy volumenű tömegtermelés mellett több farm elkezdett 86-87 pontos kávékat is termeszteni.
Végezetül ha megvan a lepörkölt specialty kávé, akkor még mindig jön egy fontos lépés. A barista megfelelő eszközökkel, megfelelő kávéörlővel, és a kávéhoz való szűrt, lágyított kezelt vízzel el kell készítse a kávé italt.
A specialty kávézókban elterjedtek a multiboileres kávégépek, amik segítenek abban, hogy a specialty kávét stabilabb hőmérsékleten készítsék a baristák. Az on-demand kávéörlők elterjedése szintén nagyban segitette a minőségi kávé örlés folyamatát. A nemrég megjelent gravimetrikus technológia pedig tovább viszi azt az irányt, amivel még precizebben tudunk kávét adagolni és kivonatolni.
A barista munkájához hozzátartozik az is, hogy szükség esetén edukálja a vendéget, azaz el tudja magyarázni a specialty kávés kultúra jellemzőit, azaz, hogy mi különbözteti meg a hagyományos, korábbi kávé kultúrától.
Brazil-Costa Rica Specialty Kávé
Etiópia – Kolumbia Specialty Kávé
Etiópia – Brazil Specialty Kávé
Brazil – Kolumbia Specialty Kávé
Kolumbia – Costa Rica Specialty Kávé
Etiópia – Costa Rica Specialty Kávé
Resonance Espresso – Specialty Kávé